Followers

Wednesday, March 2, 2011

:: Cara-cara buat coklat ::

Langkah-langkahnya :

1. Sediakan air panas bersuhu sekitar 70-80oC dan diletakkan didalam flask air.
2. Potong 500 g coklat Compound dan masukkannya kedalam periuk aluminium.
3. Letakkan periuk aluminium berisi coklat ke atas flask yg telah terisi dengan air panas.
4. Kacau coklat sehingga cair.

Teknik Membuat 'Handmade Chocolate'
Teknik 1 : Hollow Figures (Coklat Mengikut Acuan)

1. Masukkan coklat Compound yg telah cair td ke dalam acuan.
2. Hentakkan acuan sehingga coklat menjadi mampat.
3. Ratakan dan sisirkan coklat menggunakan perata.
4. Masukkan coklat kedalam peti sejuk sehingga menjadi keras.
5. Keluarkan coklat dari peti sejuk dan keluarkannya dari acuan.
6. Coklat telah siap dan sedia untuk dihidangkan.

 Coklat siap dihidangkan


SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment